Czy infekcje bakteryjne zaostrzają przebieg łuszczycy?

Najnowsze badania kliniczne skupiają się na wyjaśnieniu założenia, iż infekcje spowodowane przez niektóre ze szczepów bakterii, wpływają bezpośrednio na przebieg łuszczycy i zaostrzają objawy choroby. 

Irańscy naukowcy pochylili się nad związkiem między ciężkością przebiegu łuszczycy a infekcją bakterią H. pylori. Helicobacter pylori to bakteria, która zasiedla powierzchnię komórek nabłonkowych błony śluzowej części przedodźwiernikowej żołądka

Helicobacter pylori w mikroskopie elektronowym
Helicobacter pylori w mikroskopie elektronowym

Celem przeprowadzonego badania, było potwierdzenie lub wykluczenie istnienia związków między infekcją a chorobą skóry. Wyniki opublikowano w artykule pod tytułem Relationship between Helicobacter pylori infection and psoriasis, który ukazał się na łamach magazynu Annals of Saudi Medicine (Ann Saudi Med. 2014 May-Jun;34(3):241-4. doi: 10.5144/0256-4947.2014.241. Azizzadeh M, Nejad ZV, Ghorbani R, Pahlevan D|27.10.2014).

Przebieg badania

W pracy przyjęto model badania kliniczno-kontrolnego, w którym uczestniczyli pacjenci ze szpitala Fatemiye, będącego centrum referencyjnym dla chorób skóry. Łącznie zakwalifikowano 61 osób chorujących na łuszczycę oraz 61 zdrowych osób dorosłych stanowiących grupę kontrolną. U wszystkich uczestników wykonano badania serologiczne potwierdzające zakażenie H. pylori. Wykazały one, że spośród pacjentów z łuszczycą 16,4% (10 osób) miało dodatnie wyniki badań laboratoryjnych. Natomiast w grupie kontrolnej pozytywne wyniki wystąpiły u 13% uczestników (8 osób).

Wyniki badania

Istniejąca między obiema grupami różnica nie była jednak znacząca statystycznie. Na tej podstawie naukowcy podkreślają, że wyniki ich badania nie potwierdziły ani istnienia zależności między występowaniem łuszczycy a poziomem IgG anty H. pylori, ani między ciężkością przebiegu tej choroby. Autorzy jednocześnie sugerują, że aby w pełni wyjaśnić rolę zakażenia H. pylori w przebiegu łuszczycy potrzebne są dodatkowe badania.

Opracowanie własne na podstawie ogólnodostępnych materiałów.

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *