Czynniki wywołujące łuszczycę – Alkohol

W ostatnich wpisach mogliście przeczytać o infekcjach oraz uszkodzeniach mechanicznych skóry jako czynnikach wywołujących łuszczycę. Czytając o łuszczycy możemy natrafić na informację, z których wynika iż spożywanie alkoholu może wywołać chorobę lub nasilić jej objawy.

Dr QuereshiBrigham specjalista z Woman’s Hospital postanowił przyjrzeć się tej sprawie i przeprowadził badania. Do badania przystąpiło ponad 80 tysięcy kobiet, wiek 27-44. Co dwa lata wypełniały kwestionariusz z pytaniami dotyczącymi rodzaju oraz ilości wypijanego alkoholu, a także ewentualnej diagnozy łuszczycy. Badania rozpoczęto od 1991 roku. 14 lat później odnotowano ponad tysiąc przypadków łuszczycy! Ryzyko wystąpienia łuszczycy u kobiet pijących było aż o 72% wyższe niż u pań które nie spożywały alkoholu.

Naukowcy przyjrzeli się również rodzajom wypijanych trunków. Okazało się, że panie które wypijały 5 i więcej piw tygodniowo były narażone 1,8-krotnie na zachorowanie na łuszczycę. W przypadku wina (czerwonego i białego) oraz wódki – nie odnotowano takiej zależności. Oznacza to, że przyczyną występowania łuszczycy nie jest sam alkohol (etanol) ale inne składniki znajdujące się w złotym trunku.

Okazuje się, że piwo jest jednym z nielicznych niedestylowanych alkoholi, gdzie do fermentacji wykorzystuje się przeważnie jęczmień. W ziarnach zbóż (słodzie) występuje gluten, na który część pacjentów z łuszczycą jest szczególnie uwrażliwiona.

Wnioski z badań: w przypadku kobiet regularne picie piwa (nie innych rodzajów alkoholu!) wiąże się ze zwiększonym ryzykiem zachorowania na łuszczycę oraz możliwością nasilenia jej objawów.

Opracowanie własne na podstawie ogólnodostępnych materiałów.

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *