Dieta w łuszczycy cz.1

Lekarze dermatolodzy sugerują, że odpowiednia dieta może skutecznie ograniczać objawy łuszczycy.

Dlaczego warto stosować dietę w łuszczycy?

Występowanie i nasilenie stopnia choroby, związane jest z zaburzeniami układu immunologicznego. W związku z tym dieta Łuszczyka powinna być tak skonstruowana, by z jednej strony jak najbardziej zwiększyć odporność, z drugiej by maksymalnie odciążyć organizm z wszelkich toksyn.

Dlatego zamiast dwóch, lekarz radzi jeść pięć posiłków dziennie – wszystko po to aby nie obciążać organizmu jednym czy dwoma obfitymi posiłkami, ale by mógł on spokojnie strawić dostarczony pokarm. Najobfitszy powinien być obiad, natomiast kolacje zjadamy najpóźniej o godzinie 20.

Dieta-dla-łuszczyka
Dieta łuszczyka powinna być bogata w warzywa i owoce.

Dieta powinna być także bogata w warzywa i owoce oraz wszelkie produkty zawierające błonnik, który pomaga w prawidłowym trawieniu. Spożywane warzywa i owoce powinny być wolne od środków ochrony roślin – najlepiej z własnej działki lub z plantacji. Dlatego zdrowsze są rodzime produkty, niż na przykład cytrusy, które zrywane są jako owoce niedojrzałe, przechowywane w specjalnych pomieszczeniach i dojrzewające pod wpływem środków chemicznych.

Niektóre osoby powinny uważać na makarony, kasze, ziemniaki, ponieważ zawierają gluten, a zdarza się, że u chorych na łuszczycę mogą występować podobne problemy jak cierpiący na Celiakię.

Więcej o diecie dla Łuszczyków w kolejnym wpisie.

Opracowanie własne na podstawie ogólnodostępnych materiałów.

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *