Dieta w łuszczycy cz.2

Dziś druga część wpisu prezentującego zalecenia dermatologów, co do diety w łuszczycy. Pierwszą cześć wpisu znajdziecie tu: „dieta w łuszczycy cz1„.

W przypadku opisów diety sugerowanej dla Łuszczyków, często zwraca się uwagę na konieczność spożywania dużej ilości ryb morskich. Wskazane jest także picie zielonej herbaty, ponieważ oczyszcza ona organizm i redukuje procesy zapalne. W przypadku chorych leczonych z wykorzystaniem fototerapii dobrze działają wspomagająco naturalne produkty stosowane przed opalaniem, takie jak marchewka, seler czy figi. Bardzo ważna jest także witamina D3, ale „pobierana” z promieni słonecznych – wystarczy nasłonecznienie, niekoniecznie opalanie. Mięso należy ograniczyć, a jeżeli już, to wybierać białe, drobiowe. Natomiast pacjenci leczeni metotreksatem (lek cytostatyczny należący do antagonistów kwasu foliowego) powinny przyjmować osłaniająco kwas foliowy oraz witaminę B (zawierają ją zwłaszcza brokuły).

Są także produkty, które zaostrzają przebieg choroby, i tych powinno się w łuszczycowej diecie szczególnie unikać. Należą do nich: alkohol, ostre przyprawy, czekolada i kakao, czerwone mięso i tłuszcze zwierzęce.

Opracowanie własne na podstawie ogólnodostępnych materiałów.

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *