Dieta w łuszczycy – jakie produkty wyeliminować?

Spożywane pokarmy mają niewątpliwy wpływ na stan skóry Łuszczyka. Jak pokazują liczne badania, niektóre produkty mają szczególne znaczenie w diecie łuszczycowej. Poniżej nasze sugestie co do produktów, których spożywanie może pogorszyć stan skóry, a nawet zaostrzyć objawy choroby.

Jakich produktów unikać w diecie łuszczycowej?

Jeżeli przychylimy się do hipotezy, która mówi o „przeciekaniu” jelita czczego, to możliwe jest „podtruwanie” organizmu różnymi toksynami, m.in. alkaloidami z warzyw psiankowatych. Łuszczyk powinien więc w miarę możliwości wyeliminować ze swej diety warzywa tego typu, czyli przede wszystkim:

  • ziemniaki,
  • pomidory,
  • papryki,
  • bakłażany,
  • rodzynek brazylijski.

Warzywa psiankowate zawierają w sobie m.in. solaninę – szkodliwy alkaloid, który może przyczyniać się do powstawania problemów skórnych w tym łuszczycy, najlepiej więc wykluczyć go ze swojego menu.

warzywa łuszczyca
Spożywanie warzyw psiankowatych, może negatywnie wpływać na stan skóry Łuszczyka.

Jakie jeszcze pokarmy, mogą negatywnie wpływać na stan skóry Łuszczyka?

Z diety powinno się także wyeliminować słodycze, oraz czerwone mięso:

  • wieprzowinę,
  • wołowinę,
  • jagnięcinę.

Czerwone mięso jest tłuste, i zawiera nasycone kwasy tłuszczowe, które sprzyjają wielu chorobom. Nasycone kwasy tłuszczowe wpływają także na wysuszenie skóry, a więc pośrednio mogą sprzyjać także nawrotom łuszczycy.

Opracowanie własne na podstawie ogólnodostępnych materiałów.

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *