Przypominamy: Dobra dieta podstawą w leczeniu łuszczycy

Na łamach bloga wielokrotnie już wspominaliśmy, o zbawiennym wpływie odpowiedniej diety na leczenie łuszczycy. Dzięki zachowaniu wytycznych co do codziennego żywienia, możliwe jest nie tylko znaczące zmniejszenie zmian, ale nawet całkowita remisja choroby. Dietetycy specjalizujący się w chorobach skóry podkreślają wręcz, że bez diety wygranie z chorobą jest mocno utrudnione.

Dietetycy podkreślają, że jeżeli pacjent jest zawzięty i naprawdę chcę sobie pomóc oraz unika tych produktów, których nie wolno mu jeść oraz stosuje odpowiednią dietę to może liczyć na bardzo dużą pomoc w leczeniu objawów skórnych.

Są bowiem substancje odżywcze, które są niezwykle ważne i niezwykle pomocne dla skóry łuszczycowej. Do takich związków należą m.in. składniki kobylego mleka, które jest dostępne w postaci suplementu. Występują także zakazane produkty żywnościowe, do których należą m.in.: tłuszcze zwierzęce, sól, cukier, pomidory, papryka i ziemniaki.

Są też produkty, które poprawiają stan skóry. W taki sposób np. działają tłuszcze roślinne. Najlepsze są te bogate w Omega 3 np. olej lniany lub rzepakowy. Dietetycy polecają także stosowanie oliwy, która działa pozytywnie na układ krwionośny i na czynność serca – choroby na które często zapadają osoby mające łuszczycę.

W przypadku mięsa chorzy na łuszczycę powinni raczej szukać chudego mięsa np. drobiowego lub mogą sięgnąć po ryby. Nie wolno też zapominać o warzywach i owocach, które są źródłem cennych witamin.

Więcej o diecie o diecie w łuszczycy, znajdziecie we wpisach archiwalnych. 

Opracowanie własne na podstawie ogólnodostępnych materiałów.

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *