Łuszczyca zwiększa ryzyko zachorowania na celiakię?

Dotarliśmy do ciekawej analizy czasopisma Dermatology, w której autorzy próbują odpowiedzieć na pytanie, czy łuszczyca jest powiązana ze zwiększonym ryzykiem zachorowania na chorobę trzewną (celiakię).

Włoscy naukowcy w swej analizie uwzględnili 218 chorych z rozpoznaną łuszczycą, oraz 264 osoby stanowiące grupę kontrolną. U wszystkich chorych przeprowadzono diagnostykę serologiczną w kierunku celiakii. W przypadku dodatniego wyniku badania serologicznego, uzupełniano badania o ocenę endoskopową oraz histologiczną.

Celiakię rozpoznano łącznie u 9 osób: 8 w grupie Łuszczyków i tylko jedną w grupie kontrolnej. Następnie u wszystkich pacjentów wdrożono dietę bezglutenową, a po sześciu miesiącach dokonano oceny klinicznej chorych. Analiza wykazała, że u zdecydowanej większości chorych zastosowanie diety bezglutenowej doprowadziło do istotnej poprawy zmian skórnych w przebiegu łuszczycy. 

Jak podsumowują autorzy, częstość występowania celiakii w grupie osób chorujących na łuszczycę jest istotnie większa niż w populacji ogólnej. Zastosowanie diety bezglutenowej doprowadza u tych chorych do istotnej poprawy klinicznej w zakresie choroby skóry.
Opracowanie własne na podstawie ogólnodostępnych materiałów.

Izabela Człuchowska

Dobrze, że badania nad tą uciążliwą i często upokarzającą chorobą idą naprzód. Dzięki czemu pewnego dnia ludzie na nią cierpiący będą mieli szansę na pełne wyleczenie i odzyskają swoją godność. Przez co będą mogli znowu normalnie funkcjonować w społeczeństwie.

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *