Materiały ze spotkania z dr Michaelem Tirantem

Na specjalne życzenie naszego czytelnika publikujemy Materiały ze spotkania z dr Michaelem Tirantem, które odbyło się w Warszawie 4 lipca 2013 r. w Centrum Dydaktyczne Uniwersytetu Warszawskiego. Materiały otrzymaliśmy od organizatora spotkania, za co serdecznie dziękujemy.

W poniższych materiałach znajdziecie informacje odnośnie badań doktora nad czynnikami wywołującymi łuszczycę oraz zależnością między przebiegiem łuszczycy a grupą krwi chorego. 

Zapraszam do lektury!

Informacje ogólne

Przedstawiamy historię dr. Michaela Tiranta z Melbourne, który od ponad trzydziestu lat prowadzi badania naukowe dotyczące chorób skóry. Jest on założycielem Good Skin Care by Psoriasis and Skin Clinic (kliniki zajmującej się pielęgnacją skóry łuszczycowej), a w trakcie swojej kariery pomógł już setkom tysięcy pacjentów.

Doktor Tirant jest członkiem Complementary Medicine Association (towarzystwa medycyny niekonwencjonalnej). Jego dorobek w dziedzinie dermatologii niekonwencjonalnej uznawany jest za pionierski na całym świecie, w tym w wielu krajach Europy oraz w Nowej Zelandii i Chinach. Doktor Tirant jest autorem wielu publikacji, pracował także z wieloma wybitnymi europejskimi dermatologami oraz często występuje jako gościnny mówca podczas większych imprez branżowych.

Początki badań

Zainteresowanie dr. Tiranta chorobami skóry zaczęło się od łuszczycy. Dr Tirant uzmysłowił sobie, jak mało wiadomo o tej wyniszczającej i bardzo złożonej chorobie, obserwując zmagania swoich dwóch bliskich przyjaciół z łuszczycą. Jako naukowiec biorący udział w medycznych badaniach naukowych postawił sobie wiele pytań: Co powoduje łuszczycę? Dlaczego na skórze pojawiają się wykwity? W jakich sytuacjach dochodzi do ich powstania? Dlaczego choroba wciąż powraca?

Zauważyłem, że kremy, balsamy, żele i maści, które moi przyjaciele regularnie nakładali na skórę, przynosiły krótkotrwałą, niezwykle pożądaną ulgę” – mówi dr Tirant. „Jednak takie miejscowe leczenie nie przynosiło rezultatów w postaci długotrwałej remisji choroby. Gdy tylko moi przyjaciele przestawali stosować podawane miejscowo środki, ich stan ulegał ponownemu zaostrzeniu,a czasem nawet znacznemu pogorszeniu. Innymi słowy, objawy skórne były w rzeczywistości objawami poważniejszej choroby.”

Przyjaciele dr. Tiranta chcieli, żeby problem leżący u źródła łuszczycy został rozwiązany, tak aby mogli wyglądać lepiej, czuć się lepiej i  żyć pełnią życia. Zainspirowało go to do podjęcia szczegółowych badań nad łuszczycąprowadzonych w kraju i za granicą.

Niezwykłe odkrycie

Dr Tirant wiedział, że łuszczyca, podobniejak wiele innych chorób skóry,ma podłoże genetyczne i nie ma na nią skutecznego lekarstwa. Łuszczyca przebiega bezobjawowo, dopóki nie pojawią się czynniki, które powodują powstawanie wykwitów.

Po latach badań naukowych i badań klinicznych dr. Tirant osiągnął wielki przełom. Odkrył on dwa rodzaje czynników powodujących zaostrzanie objawów chorób skóry, w tym łuszczycy:

1. czynniki pierwotne, powodujące zaostrzenie objawów choroby skóry i aktywujące chorobę po okresie remisji,

2. czynniki wtórne, powodujące zaostrzenie objawów choroby skóry i przyczyniające się do nasilenia podrażnienia lub do pogorszenia stanu; jeśli choroba pozostaje nierozpoznana i nieleczona, stan ten utrzymuje się przez całe życie.

Dr Tirant odkrył również powiązanie między grupą krwi a tymi czynnikami, co okazało się decydującym odkryciem pomocnym w dobieraniu skutecznych sposobów leczenia dla konkretnych pacjentów.

Dr Tirant dowiódł również, że dieta pełni ważną rolę w przypadku zaostrzającej się łuszczycy, co potwierdziły też prowadzone w wielu różnych krajach niezależne badania kliniczne dotyczące jego odkryć. Zidentyfikował on szereg składników obecnych w produktach spożywczych, jak również metabolitów obecnych w niektórych rodzajach mięsa, które powodują reakcje zapalne w chorobach skóry.

Niektórzy pacjenci zauważyli, że po spożyciu pewnych potraw ich zmiany łuszczycowe stają się czerwone i swędzące” – wyjaśnia dr Tirant. „Inni zauważyli, że dzieje się tak po wypiciu konkretnych napojów. Odkryliśmy, że czynniki zaostrzające stan pacjentów były powiązane z ich grupą krwi, a więc  niektóre z nich wpływały tylko na pacjentów z konkretną grupą krwi.”

Egzotoksyna C, rodzaj superantygenu produkowanego przez bakterie wywołujące infekcje gardła lub infekcje paciorkowcowe, może wywoływać zaostrzenie objawów łuszczycy kropelkowatej, co jest dobrze udokumentowane w literaturze” – dodaje dr Tirant. „Uważam, że pewne składniki zawarte w żywności mogą również działać jak superantygeny i zaostrzać objawy chorób skóry”.

Ciąg dalszy w następnym wpisie.

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *