Odżywianie i dieta w leczeniu łuszczycy

Wg. wielu opracowań stosowanie właściwej diety jest podstawą kwestią w przypadku leczenia łuszczycy, pewne jest, że prowadząc zdrowy tryb życia można minimalizować objawy choroby. Sugeruje się aby zrezygnować z tłuszczów pochodzenia zwierzęcego tj.: smalcu, łoju, margaryny twardej, słoniny, boczku itd.

Również niewskazane jest spożywanie podrobów czyli wątróbki, nerek, płuc, salcesonów oraz pasztetów, a także parówek, mięsa wieprzowego i wołowego.

Najlepsza dla Łuszczyka jest dieta bogata w chude mięso, owoce morza i ryby. Należy więc do spożywać mięso indyka (bez skóry), łososia, makrelę oraz tuńczyka – ryby te zawierają dużo pożytecznych tłuszczów Omega-3 i witaminy D.

Podstawą diety dla Łuszczyków jest spożywanie dużych ilości owoców i warzyw

Podstawą diety dla Łuszczyków jest spożywanie dużych ilości owoców i warzyw, bogatych w bardzo wartościową witaminę B2. Godne polecenia są: marchew, czosnek, szpinak, czerwone i białe winogrona, cebula, ogórki świeże, suszone morele, jeżyny, śliwki, poziomki, jabłka, groch, kapusta, seler, pomarańcze.

Z diety należy wyeliminować: słodycze, ostre przyprawy, cytrusy, czekoladę, kakao, kawę i produkty zawierające kofeinę, a także alkohol w każdej postaci.

Należy pamiętać, że leczenie łuszczycy wymaga terapii indywidualnej i podobnie sytuacja wygląda w przypadku diety. To, co dla jednej osoby okaże się pokarmem obojętnym, u drugiej może spowodować nasilenie objawów. W innych przypadkach zaś do remisji czy zaostrzenia dolegliwości dochodzi mimo braku jakichkolwiek modyfikacji w jadłospisie.

Opracowanie własne na podstawie ogólnodostępnych materiałów.

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *