Rodzaje łuszczycy – łuszczyca krostkowa

W poprzednim wpisie pisaliśmy o sposobie klasyfikowania poszczególnych odmian łuszczycy, oraz opisaliśmy najbardziej powszechną odmianę choroby – łuszczycę zwyczajną.

Łuszczyca krostkowa, stanowi około pięciu procent ogólnych zachorowań na łuszczycę. Odmiana krostkowa znacznie częściej występuje u kobiet niż u mężczyzn, pojawią się zwykle u osób dorosłych – ok 50-60 roku życia, może rozwijać się samodzielnie, bądź towarzyszyć innym rodzajom łuszczycy.

Łuszczyca krostkowa może sprawiać trudności diagnostyczne, ponieważ w początkowym okresie wykazuje podobieństwo do wyprysku potnicowego lub grzybicy. 

Jedną z odmian krostkowej formy choroby, jest ciągłe krostkowe zapalenie kończyn zwane także łuszczycą krostkową umiejscowioną. Odmiana ta, objawia się przede wszystkim na pewnych powierzchniach ludzkiego ciała, najczęściej są to dłonie, podeszwy stóp oraz palce nóg i rąk, niekiedy również pod paznokciami – prowadząc do bliznowacenia łożysk paznokci. Zaatakowane chorobą obszary, zazwyczaj są obrzmiałe i lekko zaczerwienione. Można zauważyć także żółte pęcherzyki ropne. Schorzenie powoduje duże dolegliwości bólowe.

Druga odmiana to łuszczyca krostkowa uogólniona zwana także rozsianą / obrączkowatą /  typu von Zumbush. Obserwowana głównie u dorosłych, sporadycznie występuje także u dzieci w postaci łuszczycy obrączkowatej. Choroba ma postać zaczerwienień skórnych występujących na dużych powierzchniach ciała, blisko których występują zwykle niewielkie krostki. Rozpoczyna się nagle wysiewami krost z towarzyszącym ogólnym złym samopoczuciem, dreszczami, brakiem apetytu i gorączką – nawet do 41 stopni. Jest to najcięższa postać łuszczycy i wymaga intensywnego leczenia niezbędna w tym przypadku jest hospitalizacja.

Opracowanie własne na podstawie ogólnodostępnych materiałów.

Łuszczyca krostkowa
źródło: czytelniamedyczna.pl

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *